Daha önce polisiye/macera tutkunu olduğumdan söz etmiş, Bu Kitabı Çok Sevdim’de bu türe daha fazla yer vereceğimi söylemiştim. Gizemli mektupların, DNA testlerinin, çılgın koşuşturmaların, edebiyat tarihinden referansların eksilmediği bir kitapla karşılaştım yakın zamanda, üstelik Edgar Allan Poe da işin içindeydi. Bir de kara kedi vardı ki, zeki, çevik ve oyuncu. Böylesi bir yapıda nasıl olur da gizli bir oda bulunmaz diye şaşılan yüz küsur yıllık Poe evinde başladı macera. Ve ben de kitaptan söz etmek için hemen yazmaya koyuldum.
Kitabın kahramanları ünlü yazar Edgar Allan Poe’nun küçük-küçük-küçük yeğenleri Edgar ve Allan isimli ikizler. Yalnızca fiziki özellikleri değil büyük amcalarına benzeyen; en onun kadar zeki, kültürlü ve detaycılar. Başarılı iki bilim insanı olan anne ve babaları bir kaza sonucu dünyamızdan ayrılınca amca ve yengeleriyle yaşamaya başlıyorlar, ebeveynlerinden miras kalan zeki kedileri Roderick Usher ile birlikte. Ölü dillerden, roketlere; sinekkuşlarının mikrobiyolojisinden, okul servisinin GPS programını değiştirmeye ilgi alanlarına girmeyen konu yok. Evde yaptıkları deneylerle Aristoteles’e saygınlığı yeniden kazandırma peşindeler, örneğin. Müdürün odasına çağrılmaları için binlerce neden olabilir. Zira arkadaşlarını sevindiren, öğretmenlerini ise çileden çıkaran olaylarda her daim ikisinin imzası var. Hikâyenin heyecanlı kısmı ise, müdürden çeşitli ikazlar dinleyip sınıflarına döneceklerini sandıkları rutin yönetim ziyaretlerinin birinde, okuldan atıldıklarını hatta bölgelerindeki hiçbir okula devam edemeyeceklerini öğrenmeleri ile başlıyor. Odada aniden beliren, müdüre emirler yağdıran, ilginç bir görünüme sahip adamın aldığı saç örnekleri ve söz ettiği garip kurum da işleri iyice gizemli kılmaya yetiyor. İkizler, emekli öğretmen olan yengeleri nezaretinde eğitimlerine evde devam ederken haritanın başka bir yerinde onlardan habersiz şifreli mektuplar, “çok gizli” ibareli deney sonuçları, Oz Büyücüsü ve eve gelen gizemli eğitim denetmenin dahil olduğu büyük bir plan işliyor. Planın en önemli ayağı ise, kıymetli kedileri Roderick Usher’in aniden ortadan kaybolması ve onu bulmaları için verilen adresin eve ulaştırılması.
Yüz elli yıl önce ölmüş olan yazar Edgar Allan Poe şu anda nerelerdeydi? Şans kurabiyelerine fal yazan kimdi? Sevimsiz patron ‘Bay Şekspir’ de kimin nesiydi? Şebeke yerine şekerleme yazılan bir uyarı metni ne anlam ifade edebilir ki? Emily Dickonson, kuşaklar arası takıntılı kuantum fiziği profesörleri, yazarların birbirlerinin metinlerine atıfla atışmaları, alışveriş merkezinden yükselen çığlıklar, emniyet gücü madalyaları, ejderha gibi tıslayan kahve makineleri, Picasso, bitmek bilmeyen Kansas yolculuğu, Ortaçağ zindanlarını andıran derslikler, Newton, çocuksuz eğlence parkları, uçan maymun kostümleri, Hun İmparatoru Atilla… Dorothy Gale’nin Hakiki Evi’nin gerçek olması mümkün mü? İkizleri korumak için yollanan ikaz pusulaları kimden ve nereden geliyor; pusulalardaki yazım hataları işleri nasıl karıştırıyor? Mübarek kelimesini bu kadar sık kullanan adam kim? İkizlerin birbirlerinin akıllarını okuyabilmesi başlarına ne işler açacak? İkizlere göre Doktor Moriarty’e benzeyen Profesör Marvel neyin peşinde?
Edgar Allan Poe’nun korku/gizem hikâyelerine, şiirlerine atıfla ilerleyen kitap, soluksuz okunacak çok keyifli bir macera. Başarılı tasvirler, canlı kurgu, heyecan ritmiyle bitmesi istenmeyecek bir film izliyor gibi hissettiriyor okura. Kitapta bahsi geçen tarihi kişilikleri incelemek bile başlı başına yeni bir macera olabilir zaten. Detaylı karakter yaratımı ve olay örgüsü ile çok başarılı bir çocuk/gençlik polisiyesi Edgar ve Allan Poe’nun Gizemli Serüvenleri. Sondaki sürpriz haber beni öylesine heyecanlandırdı ki, okunacaklar listemi değiştirip, başa ikizlerin ikinci macerasını ekledim.
Edgar ve Allan Poe’nun Gizemli Serüvenleri – Hikâye Başlıyor, Gordon McAlpine tarafından yazılıp, Sam Zuppardi tarafından resimlenmiş. Bilge Ceren Şekerciler’in çevirdiği macera, Kolektif Kitap tarafından yayımlanıyor.
“Edebiyat, Roketler ve Kara Kediler: Edgar ve Allan Poe’nun Gizemli Serüvenleri” için bir yorum