Yazı kategorisi: Okul Dönemi - 7+

Açık Denizlerde Sarı Lüleler: Gizemli Miço

Limandaki benzerleri arasından kolaylıkla seçilen, temizliğe pek önem vermeyen ve zorbalığı kural sayan tayfasıyla bir gemi; Aheste. Tayfasına hiç benzemeyen, kitaplara, keşiflere ve kişisel düzenine düşkün bir kaptan; Efendi Dandolo. Venedik’ten Suriye’ye doğru bir yolculuk ve dürüstlüğü ile kaptanın dikkatini çekmeyi başaran genç Miço Orso.

Diğer miçolara hiç benzemeyen biri Orso. Kulaklarında iki altın küpe, tükenmek bilmeyen bir enerji, hijyen kurallarına sadakat, mütevazılık ve kendisine saygı duyulmasını başarabilme yetisi. Evet, Kaptan Dandolo, kendisini meslektaşlarından ayıran özelliklere sahip biri ve Orso’ya ilk andan itibaren kanı kaynamış ama genç miço da onun güvenini boşa çıkarmamak için elinden geleni ardına koymamaya niyetli. Tayfanın türlü yıldırma çabalarına rağmen işine dört elle sarılıyor, hatta kendi sorumluluğunda olmayan işlere bile. Dünyadan yalıtılmışcasına sessiz aşçı Marduk’la da bu sayede dost oluyor.

İşte böyle, herşey yolunda gidiyor gibi görünürken Kaptan’a gerçeği açıklamak zorunda kalıyor Orso. Yani adının sonunda bir de ‘la’ eki olduğunu ve kırmızı bandanasının aslında lüle lüle saçlarını gizlediğini. Evet, Orso, yani Orsola, önceki yıl çıktığı iş gezisinden dönmeyen babasını aramak için yollara düşmüş saygın bir kumaş tüccarının kızı. Babasının hayatından umudu kesmediğinden onu bulmak için her türlü zorluğun üstünden gelebileceğini düşünmekte. Ama bu gerçek, küçük kızı babasına kavuşturmak isteyen Kaptan ve kadınların gemiye lanet getirdiğini düşünen tayfayı karşı karşıya mı getirecek? Orsola yalanının bedelini düşünmesi bile hayli ürpertici olan denizci cezalarından hangisiyle ödeyecek? diye merak eden okur sıkı dursun çünkü onu daha çok soru bekliyor. Zira Aheste keşfedilmemiş bir adada karaya vuruyor; günler geçtikçe birbirlerine bilenmekten başka bir yapmayı düşünmeyen tayfa ve ömrünün sonunda dek kitapları ile bu adada kalsa mutsuz olmayacak bir kaptan ile. Orsola tayfayı oyalamak için onlara neler öğretecek? Kaptan adada neler keşfedecek? Ufuktaki gemide korsanlar mı var ve Aheste’nin tayfasını neler bekliyor? Neden gemiden inenler doğrudan aşçı Marduk’un üzerine doğru koşmaya başlıyor? Orsola’nın babasını arama macerası bu adada son mu bulacak? Venedik’i ve annesini bir daha görebilecek mi?

Denizcilerin sürekli sinirli hallerinin altında yatan tıbbi gerçekten keşifler zamanının ticaret ilişkilerine; iplikle yaratılacak şaheserlerden gemilerin işleyiş prensiplerine bir dolu bilginin hikayenin içinde salındığı bir kitap Gizemli Miço. Daha önce söz ettiğim Ina Mağarada ve Korkusuz Isabelita ile aynı seriden; Güzel, Açıkgöz, Cesur Kızlar’dan biri. Orsola da onlar gibi erkekler ve erkeklik kurallarıyla çevrelenmiş bir dünyada yaşıyor ancak kendisine reva görülen daracık çizgilere hapsolmaya niyeti yok. Kendisine saygı duyulması gerektiğini öğretmeye ve kafasına koyduğunu yapmaya kararlı (ama şunu söylemeden de geçmek istemem, bu serideki kız çocuklarının hepsinin macerası çok keyifli olsa da, benim için özgürlüğünü, alanını inatla koruyan ve erkekleri varlığını kabule mecbur eden Ina’nın yeri ayrı; serinin ana fikrinin de en çok onda cisimleştiğini düşünüyorum hala).

Gizemli Miço, Beatrice Masini tarafından yazılıp Desidera Guicciardini tarafından resimlenmiş. Nükhet Amanoel’in çevirdiği kitap Can Çocuk tarafından yayınlanıyor.

 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s