Vanessa’nın bir sorunu varmış ve çözmek için de zorlu bir yolu. Kardeşi Virginia, bir sabah kurt olarak uyanmış. Kurtlar gibi sesler çıkarıp hırçınca davranıyormuş çünkü kendisini bir kurt gibi hissediyormuş. Etrafındakilerin yapıp ettiklerinden giyim kuşamlarına; çevredeki seslerden doğadaki renklere değin her şeye öfkeli ve uzakmış artık Virginia. Onun içine düştüğü keyifsizlik zamanla her yanı sarıp sarmalamış elbet. Zaman ve mekân altüst olmuş, siyah hızla galip gelmiş diğer tüm renklere. Virginia’nın sınırsız hayal gücünün konuğu olmuş ve uçan lamalarla tanışmış Vanessa o günlerde. En büyük hayalini öğrenmiş sonra kardeşinin ve koyulmuş işe. Haritalarda olmayan bir yeri aramış onun için. Kremalı kekler, mor kelebekler ve rengarenk çiçeklerin diyarını… Hüzün neşe olmuş sonunda Virginia ile Vanessa’nın kenetlenmiş ellerinde.
Ötekileştirici ifadelerle karşılaşmamak için çocuk kitaplarımı, özellikle okul öncesi kitaplarını, okuduktan sonra satın alıyorum. Virginia Wolf ya da Kurda Dönüşen Kardeşim bu açıdan istisnai bir kitap benim için. Çocuk kitaplarında pek alışık olmadığımız koyu renk kullanımı ve mekânın, nesnelerin altüst olduğu görseller çekti ilgimi önce, ardından Vanessa, Bloomsberry gibi Virginia’nın hayatında önemli yer tutan isimlerle karşılaşınca metni okumadan aldım kitabı, seveceğimi adım gibi biliyordum, hiç yanılmadım. Hayal gücünün sınırsızlığı, kardeşlik, dostlaşma ve birlikte var edebilmek üzerine bir hikâye Virginia Wolf. Kitap bittiğinde bu kitabı okuyan bir çocuğun yıllar sonra Virginia Woolf’un yapıtlarıyla buluştuğu, onun hikâyesini öğrendiği ana tanıklık etmek istediğimi düşündüm.
Virginia Wolf ya da Kurda Dönüşen Kardeşim , yalnızca hikâyedeki mekânı değil, masallarda ve çocuk kitaplarında görmeye alışkın olduğumuz kurt imgesini de ters yüz ediyor. Kahramanı yoldan çıkaran, sinsi, çıkarcı, vahşi karakter olarak görmeye alıştığımız kurt, kendi dünyasını yaratmak isteyen ‘farklı’nın kimliği oluyor bu kez.
Bir okul öncesi kitabında Virginia gibi öncü ve sıradışı bir yazarla; onun hayatında önemli yer tutan kişiler, gruplar ve yarattığı dünyalarla karşılaşmak yetişkinler için de keyifli olacaktır. Çocuklar ise yolunu arayan bir aykırıyla, ona sevgiyle eşlik eden kardeşinin öyküsüne tanıklık edecekler bu kitapta.
Çizimler Virginia’nın iç dünyasındaki yolculuğa paralel ilerliyor; kimi zaman neşe kimi zaman hüzün hâkim oluyor renklere. Metin ve çizimlerin birbirini kucakladığı kitaplardan Virginia Wolf ya da Kurda Dönüşen Kardeşim.
Kyo Maclear tarafından yazılıp Isabelle Arsenault tarafından resimlenen kitap, Gözdenur Çağlayan tarafından çevrilmiş ve Hep Kitap tarafından yayımlanıyor.
Kahraman Virginia, aykırılık da kurtlaşmak üzerinden anlatılınca aklıma Kurtlarla Koşan Kadınlar geldi. Kitabı okumadan almamda bu çağrışım da etkili oldu sanırım. Yeri gelmişken, kurtlarla kadınlar arasında psişik benzerlikler kuran Kurtlarla Koşan Kadınlar’ı yetişkin okurlara tavsiye etmek isterim.