Yazı kategorisi: Okul Öncesi - 3+

Mini Mini Bir Orman Hikâyesi: Rikimini

Rikimini minik bir oğlan. Küçüklüğünü anlatmak için pekiştirme sıfatlarını art arda dizmeli. Ayaklarının yere değmediği sırasının yanı başında kendisi gibi minik bir ağaç  testeresi var. Uçsuz bucaksız, karlarla kaplı bir ormanı  arşınlıyor gün boyu, kendisi gibi ufacık bir arkadaş  bulmak umuduyla. Rikimini’nin yaşadığı yer de hayli tanıdık, göğe doğru uzanan sivri uçlarıyla üçgen dağlar, yan duvarlarında ince uzun  pencereleri olan evler…  İlkokul birinci sınıfın resim defterinden çıkıp gelmiş sanki bu kasaba.  Ama bir noktada tanışıklığımız sekteye uğruyor ve rüzgârlı bir gecenin ardından bu bildik manzaraya beklenmedik bir konuk dâhil oluyor. Rikimini ne kadar küçükse konuğu o kadar büyük. Rüzgârın bedenine yapıştırdığı yapraklarla her zamankinden de heybetli üstelik, ama bu heybet Rikimini’nin gözünü  korkutmuyor hiç. Bizim minik anlattıkça anlatıyor, anlattıkça neşeleniyor ve gün  akşama döndüğünde yüzünün  alışılmadık bir konuğu  oluyor: gülümseme.

imageSonuçta arkadaşlık güven duymak, birlikte hayal kurmak ve keşfetmek değil midir? Her gün onun yanına varacağın için heyecanlanmak, her an daha da büyümek, umutlanmak, gülmek? Bu hikâyede aslolan, Rikimini’nin arkadaşlarının yeni dostuyla tanıştıklarında onu acınası yalnızlığından kahramanlığa terfi ettirmeleri değil; miniğin iri dostuna bakarken ışıldayan gözleridir kanımca. Mevsim değişir, anılar yüreklere eklenirken sona erer Rikimini’nin öyküsü. Heybetli dostuyla sohbeti, gezisi bol; okurunun heybesine arkadaşlık üzerine yeni armağanlar bırakacak bir masal yazarlar birlikte. Ve ben kitabın kapağını kapatırken bir kez daha fark ederim ki, işte  böyle  akla hayale sığmaz dostluk hikâyeleri ısıtır benim içimi. Yetişkinlerin o kara duvarlarından görünmeyen, büyük  büyük  lafların yanında  yeri olmayacak, minik hikâyeler.

imageRikimini karlı manzaraya bakarken kurulan hayaller gibi sıcacık bir hikâye, çizimleri de ilk resimlerimizden tanışımız.

Rikimini ve Arkadaşı Ayıcık Marie-Sabine Roger tarafından yazılıp Alexandra Huard tarafından resimlenmiş. Güçlü Özkök’ün çevirdiği kitap Binbir Çiçek tarafından yayımlanıyor.

Yorum bırakın