Şehrin ortasında salına salına yürüyen bir aslan var! Hatta yürümekle kalmayıp bir binanın kapısından giriyor, mağrur. Merdivenlerdeki büstleri kendisine benzetmiş olabilir. Tek adımıyla zamanı durdurduğu yer, bir kütüphane. Bankonun ardında duran adamın elindeki mühür, bankonun önünde duran kızın kitabına değecektir aslan içeri girmese. Ama olmaz, herkes olduğu yerde kalakalır. Peki bu durum aslanın umrunda mıdır? Asla!

Bankonun ardındaki adam, yani kütüphane görevlisi Bay Vızvız, kütüphane sorumlusu Bayan Tatlıhava’nın yanında alır soluğu ve kütüphanede bir aslan olduğunu heyecanla bildirir. Odasındaki resimlerden hayvansever biri olduğunu tahmin ettiğimiz Bayan Tatlıhava’ya göre kütüphanedeki durumlar iki şekilde sınıflandırılabilir: Kurallara uygun olanlar ve olmayanlar. Örneğin, Bay Vızvız’ın bir aslanın geldiğini haber vermek için koşup bağırması kütüphane kurallarına ayrıkı bir davranıştır, aslanın içeride olması ise kurallara uyduğu sürece hiç dert değildir. Aslan bu sırada ne mi yapıyordur? Küçük türdeşlerinden alışkın olduğumuz şeyleri: İlgiyle koklamak, sağa sola sürtünmek ve nihayet rahat bir yer bulup uykuya dalmak… Uyandığında kütüphanede masal saati başlamıştır. Tüm kütüphane sakinleri biraz da bu iri kedicikten ürkerek devam ederler işlerine. Masallar sona erdiğinde “keşke bitmese” niyetine kükreyiverir aslan, Bayan Tatlıhava bu kural ihlalini mazur görmez elbette. Sadece kurallara uyanlar kalabilir kütüphanede temalı bir konuşmayla, korkutur gözünü aslanın. Kurallarını iyice bellediği kütüphaneye ertesi gün daha erken gelir aslan; kuyruğuyla toz almak, koca diliyle zarfları yalamak gibi işler edinir. Tabi üst raflara erişemeyen çocuklar için merdiven, masal saatinde mayışanlar için yastık olduğunu da unutmayalım.

Kısa zamanda herkesin dostu olur koca tüy yumağı. Bay Vızvız hariç. Ve günlerden bir gün, aradığı fırsatın eline geçtiğini düşünür bu işgüzar görevli. Sonrası kütüphende koşturmalar ve aslanın var gücüyle kükreşiyleri. Kuralları iyice bellediğini düşündüğümüz aslanı böyle kızdıran ne ola ki? Bay Vızvız neden odadan odaya koşup duruyor? Tüm bu hengame arasında Bayan Tatlıhava nerede? Kütüphene kurallarını çiğnemenin bedeli ne olacak? Çocukların tüylü, iri dostu masal saatini bir daha şenlendiremeyecek mi?

Kütüphanedeki Aslan çizimlerine hayran olup okumaya başladığım kitaplardan biri, okudukça daha da hayran olduklarımdan. Harika bir öykü, sıcacık çizgilerle buluşmuş. İç kapakta koca aslana kafa tutan minik kediye çok güldüm, huylu huyundan vazgeçmiyor işte. Aslanın çocukları raflara ulaştırdığı andaki gururlu, Bayan Tatlıhava’dan azarı işitince utanmış, masal dinlediği andaki keyifli hallerine bayıldım; benim de gidip yelelerini okşayasım geldi. Kütüphane sakinlerinin güçlü ifadeleri, öyküyü destekleyip, detaylandırmış. Bir çocuk kütüphanede bir aslanla karşılaşsa neler hisseder? Onu tanıyıp, onunla dost olmaya başladıkça duyguları nasıl dönüşür? Bu geçişlerin her birini çizimlerde yakalamak mümkün. Nasıl çocuk kitaplarını sevdiğimi anlatırken çocuklara parmak sallamayan kitaplardan söz ederim hep. Kütüphanedeki Aslan tam da bu kitaplardan işte. Kütüphane kuralları da böyle anlatılmaz ki, koca aslan orada yaşayamaz ki mi diyorsunuz? Öyleyse, hiç kusura bakmayın, siz Bay Vızvız’ın arkadaşı olmalısınız.
Kütüphanedeki Aslan, Michelle Knudsen tarafından yazılıp, Kevin Hawkes tarafından resimlenmiş. Ekin Gökovalı tarafından Türkçeleştirilen kitabın yayıncısı Tudem.