Ben kitabı, dizisi, filmiyle bir polisiye tutkunuyum. Gözlem yapmayı hep sevdim ama son birkaç yıldır, polisiye edebiyatta derinleşmeye başladıkça yani, gözlemlerimin okuduklarımla harmanlanmaya başladığını fark ettim. Zevkimin hayatıma sirayet etmesinden hiç şikayetçi değilim açıkçası. Polisiyeyi sevin; kalbiniz daha hızlı atar, detaylara önem verir, adım adım ilerlemeyi alışkanlık haline getirmeye başlarsınız. Her şeyin fazla gerçek, gerçeklerin fazla acı olduğu zamanlarda kendinize macera ve zihin koşuşturmaları armağan edin. Bu Kitabı Çok Sevdim’de daha fazla polisiye, macera kitabı olacak bundan böyle, elden geldiğince.
Heyecan dolu hikâyenin kahramanı eski adıyla Kral, yeni adıyla Dost. Kral Dost ya da Dost Kral bir golden retriever. Hayli dikkatli, özenli, parçaları birleştirmede mahir, dedektif ruhlu bir köpek.Yediği hemen her şey kendisinin en sevdiği yiyecek. İnsanları üstlerine sinen kokularla anmayı seviyor; Fıstık Ezmesi İnsan ya da Reçelli Çörek gibi. Kendine has ve hayli komik zaman tanımlamalarına sahip. Ayrıca “insanların köpekleri değil köpeklerin insanları evlat edindiğini” düşünüyor, ki, bence bu konuda çok haklı.
Eski adıyla Kral’la bir B-A-R-I-N-A-K’ta tanışıyoruz. Arkadaşları ile birlikte yalnızca harflerini yan yana sıralayabildikleri bu mekâna neden geldiği kahramanımız için büyük bir muamma. Çünkü kendisini çok seven insanı Kayla ve babası aniden ortadan kayboluyor. Kayla ile sürekli dedektifçilik oynayan Kral onlara ulaşmak için planlar yapmaya başlıyor ve ilk olarak B-A-R-I-N-A-K’tan kaçması gerektiğine karar veriyor. Ama şans bu ya, büyük kaçış planlarına hiç gerek kalmadan yeni bir anne ve onun minik yavrusunun hayatına katılıyor ve hiç de sevmediği bu mekândan kurtuluyor. Onun adı artık Dost. Yeni minik insanı sevdiği şehirden ve insanlardan ayrıldığı için bir hayli mutsuz. Yeni evinin Kayla’nın hemen yan sokağında olduğunu anlayan Dost, bir yandan yeni insanını gülümsetmeye çalışırken diğer yandan eski insanını nasıl bulacağına dair planlar kurmaya devam ediyor. Derken bütün önceliklerini, plan programları ve tükenmeyen listelerini alt üst edecek bir şey oluyor ve yeni insanı Connor gözle kaş arasında ortadan kayboluyor. Sonrası hayvan haberleşme ağları, çörek seven polisler, uçaklı oyuncaklar, birbirine karışan yumurta, terli çorap kokuları, Dost’u da içine katıverecek gibi çalışan garip merdivenler. Önceki hafta aynı mahallede gerçekleşen bir çocuk kaçırma vakasının haberi ve Dost’a göre hayli ürkütücü kokan gizemli yabancının varlığı. Connor’ın başına ne geldi? Dost onu eve geri getirmenin yolunu buldu mu? Gizemli yabancı gerçekten başkalarına zarar verecek biri mi? Kral olmak şahaneydi, peki ya Dost olmak da hiç fena değil mi; kahramanımız yola hangi insanıyla devam edecek? Bu soruların yanıtları genç okurun olsun.Kayıp Çocuk Vakası gerçekten keyifli bir macera. Bir solukta okunacak, her sayfada gizeminin arttıran, yeni sorular sorduran, okuruna parçaları birleştirme olanağı sağlayan bir kitap. Hayvanların dilinden anlatılan kimi kitaplarda görülen zorlama ifadeler, yeni bir dil yaratma çabası yok. Merakı sürekli diri tutan bir kurgu ve akıcı bir dil arayan maceraperestlere tavsiye edilir. En kısa zamanda kahramanın eski ailesinin başına gelenlerin anlatıldığı Kayıp Aile Vakası’nı da edineceğim. Çünkü, artık ben de Kral/ Dost kadar merak ediyorum onların başına neler geldiğini.
2011 Edgar Ödülü En İyi Çocuk Polisiyesi’ sahibi Kayıp Çocuk Vakası Dori Hillestad Butler tarafından yazılıp Jeremy Tugeau tarafından resimlenmiş. Polisiye severlerin adına aşina olduğu Seda Çıngay tarafından çevrilen kitap, Labirent Çocuk tarafından yayımlanıyor.
Tüylü dedektifin boyama sayfaları için linke tıklayabilirsiniz.
“İnsanları Evlat Edinen Tüylü Dedektif: Kayıp Çocuk Vakası” için 2 yorum